Zamieszczone przez sew1981
Głośniki
Zwiń
X
-
Re: Głośniki
Zamieszczone przez jedrzejbrzoJakie głośniki mam dobrać do nowego radia moje są bardzo stare i już nie słychać basów proszę o pomoc w doborze bo ja jestem w tym temacie zielony.Żeby ładnie grały :roll:
jesli nie to jak wygluszysz to fabryczne glosniki zaczna grac basem
bez wyglyszenia nawet DLSy nie zagraja , fizyki nie oszukaszjest O1 RS 1.8T XENON
była O1 1.9 TDI AGR
Komentarz
-
-
jedrzejbrzo, Potwierdzam to co pisze kolega andru123.Wiem na własnym przykładzie.Przed wygłuszeniem głośniki charczały,basów było mało,ogólnie porażka.Wygłuszyłem drzwi,dystanse z mdf-u założyłem,i wysokotonowe głośniczki dałem z Golfa IV.I dostałem szoku.Muzyczka gra jak w studiu muzycznym.A zaznaczam że głośniki w drzwiach i radio,cd,Symphony zostało oryginalne bo nie było potrzeby zmieniać.Tak że ogulnie mówiąc wygłuszanie zmienia kolosalnie jakość dzwięku.http://picasaweb.google.com/ocp.maloslask1
Pozdrawiam ANIOL
Komentarz
-
-
Ja niestety tego etapu nie robiłem, ponieważ zdjęcia z dokładnym opisem są powszechnie dostępne w internecie
Tutaj masz ładnie pokazane: http://www.turbo-diesel.pl/zrob_to_sam/35/
Tutaj masz od strony pasażera:
W octavii nie masz tylko tej płyty blaszanej przykręcanej tylko masz takie duże otwory montażowe pokazane już na moich zdjęciach. Demontaż tego jest na prawdę prosty. Nie ma zapieczonych śrub, wszystko się ładnie odkręca, dysponując torxem, śrubokrętem krzyżakowym bezproblemu sobie poradziszTempo!! I tak cały tydzień, życie idzie jak na spidzie!
Komentarz
-
-
Też będę wygłuszał drzwi na wiosnę, ale wpadłem na sprytny sposób. Otóż otwory technologiczne będę maskował blachą aluminiową która do drzwi będzie mocowana wkrętami. Nie będę za to oklejać jej na równo z resztą drzwi. Dzięki temu jak coś się zepsuje zdemontuję owe blachy, a wygłuszenie zostanie nienaruszone
Komentarz
-
-
Co oznacza, że nie będziesz jej oklejać? Jak dasz kawał blachy i go nie okleisz to efekt wygłuszania będzie mizerny, żeby nie powiedzieć, że cała operacja będzie bez sensu...
Pewnie źle Cię zrozumiałem, ale rozwiej moje wątpliwości proszę :szeroki_usmiech
Ja już parę przednich drzwi wygłuszyłem - efekt świetny, a różnica jest kosmiczna.
Co ciekawe, moje głośniki są przykręcone do plastikowych, fabrycznych dystansów, tak, że można je normalnie z dystansów zdjąć. Gdzieś trafiłem na opinie, że fabrycznie głośniki były "zgrzewane" z dystansami - czyżby w mojej ktoś już dłubał, czy np. TOURy miały już inne patenty. Octavia 1 oczywiście.
Głośniki mam blaupunkta, tweetery właśnie zmieniłem na rozsądne cenowo i jakościowo Boschmann'y i po wygłuszeniu efekt jest ekstra, mimo, że nie wygłuszyłem 100% powierzchni. Tam gdzie mogłem się dostać tam wkleiłem maty - tzn. w ok 85-90%.
Kable zostawiłem sobie też w 90% na wierzchu, żeby "w razie czego mieć dostęp, tam gdzie śruby od mocowania szyby wyciąłem dziury w matach, pooznaczałem też sobie wszystkie spinki kabli, otwory oraz usztywnienia i myślę, że jest ok. Nie jest to robota jak w jakimś serwisie car-audio, ale jak na amatora i robotę podwórkową, to jestem zadowolony
Zrobiłem zdjęcia po kolei, więc nie wiem czy nie wrzucić do działu FAQ tematu z wygłuszeniem krok po kroku.
Komentarz
-
-
Tak, tak - cały płat przykręcanej blachy będzie oklejony matą - dzięki temu zyskam potrzebne wygłuszenie, a także zostawię sobie możliwość grzebania w drzwiach tylko zastanawiam się, jak mi pójdzie wywleczenie kabli na zewnątrz
Co do dystansów - na Twoim miejscu plastik zamieniłbym na MDF - jest znacznie sztywniejszy i lepiej usztywni głośnik. Co do głośników zgrzewanych z dystansami - takie rozwiązanie jest w Passacie B5, wraz z genialnym wręcz arkuszem blachy na całej powierzchni drzwi.
Komentarz
-
Komentarz